Artikler

Mental trening – ikke for alle

Hva gjør du når du har meldt deg på et krevende kurs i mental trening som skal gå over et år, og oppdager at du faktisk ikke får noe ut av det? Kaster du inn håndkleet? Eller allierer du deg med andre deltakere og forsøker å finne så store mangler ved resten av kurset, at du til slutt tror at du kan slippe å betale?

les mer

Er moren den eneste skyldige?

Etter Høyesteretts dom i den såkalte Valdres-saken om Angelica som døde i familiens hytte på Beitostølen nyttårsaften 2015 – bare 13 år gammel, sitter barnets mor igjen som den eneste skyldige. Men hva med alle de andre som sviktet underveis?

les mer

Verdens farligste arbeidsplass

Det kalde støvet fra det dødelige snøskredet på Mount Everest har lagt seg over oss alle. Vi kan ikke føle annet enn sorg, smerte og medfølelse med familiene til de modige unge mennene som ga sine liv for – ja, unnskyld meg, men: for hva?

les mer

Den farlige taushetsplikten

«Å prøve å endre bestemmelsene om taushetsplikt er som å endre tyngdekraften», sa en fremtredende etatsleder da jeg for en tid siden stilte spørsmål om hvorfor det ikke finnes et felles lovverk for taushetsplikt for alle som har med barn og andre sårbare mennesker å gjøre.

les mer

Ansvar og skyld

Som mennesker må vi selv ta hovedansvaret for våre gjerninger og misgjerninger. Men har vi ikke også et ansvar for å hjelpe hverandre med å utøve dette ansvaret? Både i Øygard-saken og Christoffer-saken var dette medansvaret fraværende.

les mer

Forbrytelse og straff

I den russiske forfatteren Fjodor Dostojevskijs berømte roman Forbrytelse og straff fra 1866 dreper hovedpersonen Rodion Raskolnikov en pantelånerske og hennes søster med øks. Den groteske handlingen blir tilsynelatende begått i ren desperasjon fordi han er sulten, blakk og fortvilet.

les mer

Til topps i tøfler

”Akela. Vi vil gjøre. Vårt beste”, ropte vi småguttene i kor mens vi satt på huk i en halvsirkel i et rom i Speiderhuset i Skien, og spisset to fingre på hver side av hodet som ørene på ulvunger. ”Gibb gibb gibb”, sa ulvemor Akela, og vi svarte ”Gobb gobb gobb”.

les mer