Artikler

Storken i kornåkeren

En sommer da kornet sto frodig og høyt, oppdaget en molbo at en stork spankulerte rundt i åkeren hans for å fange frosk. Det likte han dårlig fordi han fryktet at storken tråkket ned kornet. Han rådførte seg da med sine naboer om hvordan han skulle bli kvitt problemet. De kom til at løsningen måtte være å sende gårdsgutten ut i åkeren for å jage bort storken.

les mer

Et elektrisk juleevangelium

Det skjedde i de dager at det gikk ut en befaling fra Olje og Energidepartementet om at alle Norges strømkunder skulle innskrives i Nord Pool, og bli en del av det europeiske elektrisitetsmarkedet. Den første innskrivning ble holdt i julen 2001 mens Kjell Magne Bondevik (KrF) var landshøvding i Norge. Og alle dro av sted for å la seg innskrive, hver til sitt e-verk.

les mer

TRIUMF OG TRAGEDIE PÅ K2
Et drama i tre akter

For et par uker siden forlot de siste bærerne og klatrerne K2 Base Camp etter en vintersesong som inneholdt de mest ekstreme ytterpunktene av et klassisk drama i tre akter. Men bare de to siste aktene er allment kjent: Sherpafolkets triumferende topptog den 16. januar, hvorav to av heltene har nær tilknytning til Norge. Og tre uker senere: en ikke uvanlig K2-akt med fem døde klatrere, hvorav en pakistaner, en chilener og en islending forsvant høyt oppe på fjellet.

les mer

De skjulte tragediene

Kunne en mor ha skjult et barn for omverdenen i flere tiår i Norge? Svaret er dessverre ja. En viktig årsak er et lappverk av lover som hindrer samhandling mellom offentlige hjelpetjenester. En annen er at vi har glemt hva det vil si å være medmennesker.

les mer

«Barn forteller jo ikke så mye …»

Det er Riksadvokatens skriftlige forklaring til NRK på hvorfor flertallet av saker om overgrep mot barn, blir henlagt av politiet. Med denne uttalelsen avdekker landets øverste påtalemyndighet sin egen mangel på kompetanse, og skal samtidig selv gå kritisk igjennom sakene.

les mer

Mental trening – ikke for alle

Hva gjør du når du har meldt deg på et krevende kurs i mental trening som skal gå over et år, og oppdager at du faktisk ikke får noe ut av det? Kaster du inn håndkleet? Eller allierer du deg med andre deltakere og forsøker å finne så store mangler ved resten av kurset, at du til slutt tror at du kan slippe å betale?

les mer

Er moren den eneste skyldige?

Etter Høyesteretts dom i den såkalte Valdres-saken om Angelica som døde i familiens hytte på Beitostølen nyttårsaften 2015 – bare 13 år gammel, sitter barnets mor igjen som den eneste skyldige. Men hva med alle de andre som sviktet underveis?

les mer